Inicio > Blogs de Badalona > Les ordenances, una oportunitat perduda

Les ordenances, una oportunitat perduda

Avui dimarts 27 d’octubre aniran a Ple les ordenances fiscals i preus públics de l’Ajuntament de Badalona. És la primera ocasió important que tindrà el nou govern de Badalona de demostrar el gir social i d’esquerres que li demana la ciutadania.

Malauradament la proposta que ha fet pública el govern, mitjançant audiència pública, és bastant desencoratjadora. Bàsicament no hi ha grans canvis comparat amb les ordenances presentades per l’anterior govern del Partit Popular.

L’expectativa era que el govern presentés una proposta diferent, molt més ambiciosa socialment, però no ha estat així.

Més enllà de l’audiència pública, que és obligatòria per llei, no s’ha articulat cap procés participatiu amb la ciutadania per debatre les propostes.

El govern no pot confondre la participació amb anar fent reunions amb determinades entitats. Les reunions i trobades són importants i estan bé, però la veritat és que sempre són reunions de 40 o 50 persones, amb un públic similar, i amb assistents reiterats per part de les mateixes formacions polítiques.

La participació a una ciutat de 217.000 habitants com Badalona, ha de ser transversal, innovadora i àmplia. Els mecanismes participatius han d’arribar a milers de persones, no només als veïns que un determinat dia poden, o no, anar a una reunió. La participació pot ser consultiva, deliberativa o executiva, i això s’ha de fer saber als ciutadans.

La propera oportunitat que té el govern serà amb els pressupostos, esperem que en aquesta ocasió els mecanismes de participació estiguin més engreixats. És cert que és difícil de fer i d’articular, però tant en aquest tema com en d’altres, el govern va camí dels 5 mesos sense grans resultats.

D’altra banda, resulta curiós com processos que podríem anomenar “autoparticipatius” on col·lectius de veïns o entitats tenen demandes concretes, com per exemple la demanda dels veïns del Gran Sol de Llefià que reclamen unes escales mecàniques, o quelcom similar, per solucionar un problema de mobilitat i accessibilitat, llavors per part del govern diuen que “no és prioritari”. Hi ha una participació prioritària i una altra participació que no ho és tant?

Aprofitant la demanda veïnal de les escales mecàniques, el Sr. Garcia Albiol va fer acte de presència a Badalona després de molts mesos d’abandonament de la ciutat, i d’abandonament de les seves responsabilitats com a President del Grup Municipal del Partit Popular. Va anar a fer-se una foto, com sempre, per també reclamar les escales mecàniques, però la veritat és que Albiol el que ha d’explicar als veïns és perquè després de guanyar les eleccions ha estat incapaç de tornar a ser alcalde, i demanar disculpes per tenir abandonades les seves funcions. Faria bé Albiol de cedir el testimoni a gent del seu partit que tingui ganes de treballar.

El nou govern d’esquerres de Badalona ha generat moltes expectatives, va decidir fa uns mesos governar en solitari, i ara ha d’afrontar els reptes amb més determinació per a què la majoria de ciutadans que volien un govern d’esquerres pugui sentir-se identificats amb les polítiques i amb la gestió, i no es mostrin més aviat decebuts.

Atentament i a títol personal,

Christian Carneado

  1. 27 octubre, 2015 de 11:29

    Estoy totalmente de acuerdo con Cristian, la gorbernabilidad de los partidos de izquierdas que están el el consistorio se está viendo con el paso de los día inoperante, y esto a la ciudadanía de Badalona le perjudica enormemente. Se tiene que hacer participe a todos los sectores implicados en cada actuación, no solamente a que son afines a sus candidaturas.
    Se está realizando mucha “reunión de pantalla”, pero lo que ha de importar realmente, son los acuerdos a los que se llegan en esas reuniones. No es suficiente decir “Hablamos con este y con aquel”, se tiene que ser capaz de consensuar acuerdos más allá de perpetuarnos en la “asambleritis” permanente.
    Reuniones SI, Acuerdos También
    Saludos

  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: