Inicio > Blogs de Badalona > La justícia social

La justícia social

Aristòtil entenia que la “justícia distributiva” tenia a veure amb el que és just o correcte al respecte de l’assignació de béns d’una societat. La derivació moderna d’aquest concepte és la justícia social, i que avui hom relaciona amb la igualtat d’oportunitats, la igualtat social i l’estat del benestar, tres aspectes que a Badalona, Catalunya i l’Espanya actual, es troben en crisi.

Els governs de dretes han situat la justícia social en posició d’escac i mat, el liberalisme antisocial ha assetjat l’estat del benestar, però per sort, cada quatre anys la partida torna a començar.

A la ciutat de Badalona estem veient com una torre (blanca, és clar) intenta avançar pel tauler en diagonal, és a dir, fent trampes i intentant enganyar a la resta de peces. Però per sort, aquest tauler de mar i muntanya, format per peces de tots colors, farà tornar la torre a la seva cantonada.

Deixant el camí de la metàfora, ens trobem que els fonaments de la justícia social de Badalona estan en risc de desaparèixer, i que la mentida ha esdevingut una forma de fer política.

Resulta curiós que un ex-alcalde socialista com Tierno Galván, autor de la frase “las promesas electorales están hechas para no ser cumplidas” sigui qui estigui inspirant l’alcalde Albiol.

En una situació de greu crisi econòmica, amb risc de desvertebració social, amb l’atur a màxims històrics, amb problemes de convivència, qui avui és alcalde de Badalona va prometre: baixar impostos, més seguretat, més ocupació i llibres gratuïts per a més de 30.000 escolars de Badalona.

Un any i escaig després, en un context general on el PP ha augmentat l’IRPF, ha pujat l’IVA i ha abaratit l’acomiadament, arriba l’alcalde Albiol i puja l’IBI un 10%, les escoles bressol un 45%, redueix les beques menjador un 50% a tots els escolars de Badalona, i no és capaç de baixar cap taxa ni impost ni un cèntim, és més, allò que era gratuït, com el servei de teleassistència, ara és de pagament.

En matèria de seguretat, s’anuncià una gran reestructuració de la Guàrdia Urbana, més agents al carrer, una nova comissaria, però la realitat és que els delictes augmenten, les queixes veïnals en zones com Sant Roc, La Salut o Canyadó són constants, i durant el mes d’agost molts dies tan sols ha patrullat de nit un cotxe patrulla per a tota la ciutat.

En matèria d’ocupació, l’atur ha arribat al màxim històric de la ciutat (23.414 aturats), i enguany s’han convocat 150 places de Plans d’Ocupació, quan en anys anteriors s’havien arribat a convocar més de 800 places anuals.

I pel que fa a la promesa “estrella” de llibres gratuïts per a tothom, ha resultat una gran fal•làcia electoral, un engany.

Dipositada la confiança ciutadana en el govern actual per les promeses electorals que oferien, és de suprema indignació i decepció ciutadana fer pagar a les famílies 1.200€ més per portar els nens a l’escola bressol, reduir a la meitat les ajudes de menjador i després explicar als pares en difícil situació econòmica, que no ha pogut complir la seva promesa, i que la mateixa ajuda per llibres que rebran ells, també els hi donarà a les famíles amb rendes més altes. O que no pot pagar la totalitat dels llibres perquè ha d’ajudar amb 105€ a nens/es que faran servir Ipads en comptes de llibres.

Aquests llibres estan finançats amb retallades socials i pujada d’impostos. Albiol no està subvencionant res, perquè abans ja ens ho ha cobrat. És una presumpta ajuda, que només fa que generar més desigualtats. És tot plegat una gran enganyifa. Les famílies que ho necessiten, haurien de rebre la totalitat de l’ajuda, i la resta dels diners que vagin dirigits a consolidar els programes de socialització de llibres.

Si un mico, unes planxes d’acer (que haurien de pagar els bancs i no els ciutadans), i uns barracons que en diuen comissaria, són els màxims exponents de l’acció de govern, vol dir que a Badalona quelcom no acaba de funcionar.

Ens toca moure peça.

Atentament i a títol personal,

Christian Carneado

Artícle publicat al setmanari El Tot Badalona (núm 1549).

  1. Aún no hay comentarios.
  1. No trackbacks yet.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: